ERKS Premantura

Accessible Tourism

Vodeći brigu o kvaliteti života slijepih i slabovidnih osoba, naša tvrtka upravlja Edukacijsko-rehabilitacijskim kampom za slijepe, čime osiguravamo bezbrižno ljetovanje i odmor za osobe s oštećenjem vida, članove njihovih obitelji i videće pratitelje.

ERKS Premantura nalazi se u sastavu općine Medulin, udaljen svega 12 kilometara od Pule u čijoj se blizini nalazi najjužnija točka poluotoka Istre – rt Kamenjak. Blizina grada Pule, koji obiluje brojnim povijesnim znamenitostima i kulturnim događanjima, osigurava dobru prometnu povezanost i jednostavan dolazak autobusom, vlakom ili avionom.

Osoblje našeg hostela rado izlazi ususret slijepim i slabovidnim osobama, pa vam u skladu s tim po dogovoru i uz povoljnu cijenu možemo osigurati prijevoz od kolodvora/zračne luke u Puli do našeg odmarališta u Premanturi.

Hostel “ERKS Premantura” u detaljima

Hostel je otvorenog tipa i sadrži 26 soba, koje su sve opremljene klima uređajem, vlastitom kupaonicom i terasom. Tu je jedna četverokrevetna soba, jedna trokrevetna soba, te 12 dvokrevetnih soba s pomoćnim ležajem i 12 dvokrevetnih soba.

Unutar zgrade, na podu, zidovima i staklenim zidovima nalaze se taktilne površine, smjernice i oznake za slijepe i slabovidne, što omogućuje bolju orijentaciju i neovisno kretanje. Taktilni planovi za evakuaciju nalaze se u svakoj sobi i hodniku, a na vratima svake sobe nalaze se oznake na uvećanom crnom tisku i na Brailleevom pismu.

Hostel je prilagođen i osobama u invalidskim kolicima. Prizemlje hostela prilagođeno je tako da su svi pristupi ulazu, recepciji, terasi, restoranu i sobama spušteni. Osim toga, jedna soba u prizemlju sadržava kupaonicu prilagođenu osobama s motoričkim teškoćama.

U ladici svakog stola gosti mogu pronaći kućni red preveden na Brailleevo pismo. Uz navedeno, natpisi na vratima i privjesak za ključeve primjer su univerzalnog dizajna, sadržeći natpise i na Brailleevom pismu i na uvećanom crnom tisku.

Također, zgrada hostela sadrži konferencijsku dvoranu pogodnu za održavanje prezentacija ili radionica kao i dostupan Wi-Fi.

U razdoblju od 2019. do 2021., proveden je projekt energetske obnove hostela, tijekom kojeg su izvršene obnove termalne zgrade, modernizacija unutarnjeg i vanjskog osvjetljenja zgrade, postavljanje solarnih termalnih kolektora za pripremu potrošne tople vode te modernizacija sustava grijanja i hlađenja.

Hostel ima i vlastiti parking, pa gosti koji na odmor dolaze automobilom ne trebaju voditi brigu oko pronalaženja parkinga.

Restoran i caffe bar s terasom

U restoranu za ručak i večeru gosti svaki dan mogu birati između dva jelovnika, a posebno smo ponosni na omjer cijene, količine i kvalitete hrane koju poslužujemo.

Osoblje restorana i kafića upoznato je i educirano u području pristupa i komunikacije prilikom posluživanja slijepih i slabovidnih osoba, tako da naši gosti apsolutno nemaju brige oko mogućih neugodnosti.

Restoran može primiti maksimalno 70 gostiju s dodatnim kapacitetom. Terasa kafića ima pogled na park pun zelenila, a zbog pomičnog krova može se otvarati ili zatvarati prema potrebi.

Plaža "Munte"

Samo nekoliko minuta hoda od hostela nalazi se plaža potpuno prilagođena osobama s oštećenjem vida.

Ulaz na plažu je spušten, što omogućuje pristup osobama u invalidskim kolicima. Plaža je ravna i popločena kako bi omogućila slijepim i slabovidnim osobama što neovisnije kretanje, a sadrži taktilne smjernice koje vode prema stepenicama i ulazu u more. Ako ste slijepa osoba i dolazite sami, na plaži se slobodno možete obratiti spasiocu koji će vam pomoći pronaći slobodno mjesto za ležaljku ili ručnik.

Spasilac također brine o vašoj sigurnosti tijekom boravka na plaži ili u moru, plivačko područje ograničeno je plivačkim ogradama, tako da ne možete zalutati ili plivati predaleko.

Park sa sadržajima za djecu

Uz hostel i pomoćni objekt nalazi se prekrasno uređen park s puno zelenila i sadržaja za djecu. Na popločenoj šetnjici kroz park nalaze se taktilne linije vodilje koje vode do klupa i stolova u parku. Područje cijelog parka vidljivo je s terase kafića tako da roditelji mogu istovremeno uživati u ispijanju kave i držati na oku svoju razigranu djecu.

Dodatni sadržaji za osobe s oštećenjem vida

U našem odmaralištu nudimo mogućnost najma tandem bicikala kako bismo slijepim i slabovidnim osobama omogućili dodatnu rekreaciju i istraživanje Premanture na dinamičan i aktivan način uz pratnju osobe koja vidi.

Osim rekreacije na otvorenom prostoru, rekreaciju i zabavu možete pronaći i u hostelu gdje su na jednom mjestu dostupni govorni pikado, setovi društvenih igara poput šaha, Čovječe, ne ljuti se, Aliasa, i brojnih drugih društvenih igara prilagođenih slijepim i slabovidnim osobama.

Moguća je rezervacija cijelog hostela, pri čemu je kapacitet 70 osoba smještenih u trokrevetne sobe ili 55 osoba smještenih u dvokrevetne sobe.

Rezervacije možete izvršiti pozivom na broj: +38598717188 ili putem e-pošte na tiflotehna@tiflotehna.hr od 1. svibnja za tekuću godinu.

Rezervacije možete izvršiti uplatom 30% ukupne cijene smještaja za željeni period. Ako se rezervacija otkaže nakon plaćanja, iznos plaćen ne može se vratiti, osim u iznimnom slučaju.