Taktilne staze i linije vodilje

Taktilne staze su temeljni element pristupačnosti koje omogućuju slijepim i slabovidnim osobama samostalno kretanje, lakšu orijentaciju i snalaženje u prostoru te pristup javnim objektima svih namjena. Izvode se reljefnom obradom površine visine do 5 mm pri čemu su lako prepoznatljive na dodir stopala ili bijelog štapa. Lako se održavaju, ne zadržavaju vodu, snijeg ili prljavštinu i ne otežavaju kretanje osobama u invalidskim kolicima. Slijepe osobe prepoznaju i prate reljefnu strukturu dodirom, dok slabovidne osobe taktilne površine mogu prepoznati i vizualno, jer se postavljaju na način da budu kontrastne u odnosu na podlogu na koju se implementiraju.

Postoji više izvedbenih rješenja kod postavljanja taktilnih površina, ovisno o tome postavljaju li se u unutarnji ili vanjski prostor (trake, čepovi, ploče). Zbog toga preporučujemo da prije odluke o postavljanju taktilnih površina zatražite savjet našeg stručnog tima o vrsti, boji i dizajnu koji najbolje odgovaraju prostoru, ali i slijepim i slabovidnim osobama kao korisnicima taktilnih površina.

Elementi taktilnih površina koje ugrađujemo udovoljavaju svim traženim specifikacijama iz Pravilnika o osiguranju pristupačnosti građevina osobama s invaliditetom (NN 78/2013).