Izdavaštvo

U okviru naše izdavačke djelatnosti Tiflotehna izdaje literaturu koja je namijenjena osobama oštećenog vida sukladno njihovoj potrebi. Brošure mogu koristiti svi koji imaju potrebu informirati se o specifičnostima oštećenja vida, ali i educirati se o pravilnim i najsvrsishodnijim načinima pristupa osobama s oštećenjem vida, posebice kada im se želi pružiti podrška u aktivnostima svakodnevnog život.

Zbog nedostatka vidne percepcije, slijepa osoba nije u mogućnosti pratiti razne sadržaje aktualnih zbivanja na standardnom tisku poput dnevnih novina ili časopisa, kao ni čitati knjige. Stoga je neophodno za slijepe osobe osigurati knjige i časopise u prilagođenim oblicima, kao što su tisak na Brailleevom pismu, zapisi informacija u zvučnom i/ili digitalnom obliku.

Uz standardno tiskanje na Brailleevom pismu, posjedujemo i tehnologiju istovremenog tiskanja i na crnom tisku kojom se poštuju glavna načela univerzalnog dizajna jer se literaturom tiskanom na taj način mogu služiti i videće i slijepe osobe, što može biti od iznimne koristi osobama koji rade na obrazovanju slijepih osoba. Osim što se spontano uči Brailleevo pismo, dodatno se na taj način podiže svijest okoline o važnosti koju Brailleevo pismo ima u osiguravanju pristupačnosti informacija.

Ponekad je slijepim osobama taktilnom percepcijom nemoguće istražiti i doživjeti objekte koji nas okružuju. Stoga, navedenu problematiku rješavamo tehnologijom izrade taktilnih crteža.

Ukoliko postoji potreba da prilagodbom literature pogled na svijet videćih približite osobama s oštećenjem vida, slobodno nas kontaktirajte u vezi naše izdavačke djelatnosti i specijalnih tehnologija tiskanja.